top of page

Аметистовият цвят в дрехите

От древни времена, съществува легенда, че нимфата Аметист, спътница на богинята Диана, била много красива, но строга и непрестъпна. Но очарования от нейната прелест, бог на веселието Дионис, не се спрял пред нищо за да може да притежава Аметист.


И тогава Артемида – богинята на войната – я превърнала в кристал с изумителен цвят на пролетни теменужки. Аметистовият цвят съчетава в себе си красотата на нимфата и нейния силен характер. Използват го в дрехите и носи в себе си загадъчно смислово съдържание. Обкръжаващите хора рядко остават равнодушни към създадения модел с този цвят.


Що за цвят е аметистовият?


Да поговорим за това как изглежда аметистовият цвят. Счита се, че той представлява нюанс на виолетовия цвят в образ на жена с уникален чар и едновременно с това държи настрана от нея любопитните поклонници. Аметистът в дрхите се явява признак на висока духовност и самодостатъчност. Той прави фигурата стройна и придава емоционална окраска.


По-сложен и чувствен – с такова описание се определя нюансът на люляковия аметист. Той не само е по-светъл и нежен от виолетово- червения, но и се явява един от неговите видове.


Научно мнение


Психолозите считат, че този цвят на дрехите обичат хармонично развитите хора, чувствителни, силно духовни. Той явно кара околните да му обърнат внимание. Човек, който носи облекло в такива цветове е духовно открита личност с добра интуиция.


Този цвят способства за вдъхновението и чувствителността, служи за символ на достойнство, величие и едновременно скромност. В такъв тон обичат да се обличат мечтатели и необикновени личности. Но излишъкът на аметиста в дрехите говори за стремлението на човека и уединението, може да предизвика меланхолия и определена откъснатост. Съществува мнение на специалисти, че човек ,който не избягва да носи тази необичайна цветова гама, живее истински и се отличава с високо чувство на дълг.


На кого му отива


Нюансът виолетово – аметист цвят – не подхожда на всяка девойка, защото може да подтисне светлите коси и кожа. Но ярка брюнетка, червенокоса или руса коса с пепеляв цвят ще изглежда страхотно в рокля с такъв цвят.


Правила за съчетаване


За да изберете тоалет в правилна комбинация от цветове, е необходимо да се помни, че добре се комбинират свързани и контрастни комбинации от цветове. Въз основа на това правило, можете да изберете, например, такива комбинации: жълта рокля и чанта с цвят аметист ; спортен костюм – шам-фъстък и маратонки – с цвят аметист.


За създаване на моден и хармоничен образ е нужно да използвате не повече от три цвята:


- първи – основен; - втори – защитаващ и подчертаващ първия; - трети – завършващ образа.


Аметистовият цвят може да бъде използван на мястото на всеки един от тези три позиции. Това е цвят, който се предпочита в дрехи с контрастни съчетания, за да създаде загадъчен образ. Може да изглежда и като топъл цвят, присъщ на мекия женски образ и като студен, създаващ впечатление за непрестъпна красавица. Затова прекрасно се съчетава и със златни и със сребърни бижута.


Съчетание с други цветове


Аметостовият цвят придава увереност в себе си на мечтателни и женствени девойки, облечени с такива дрехи. За елегантно облеко той може да се използва в съчетание със сив цвят. Обединението в облеклото на кафяв и аметист цвят е своеобразен сигнал, че обичате разкоша. Романтичност към вашия образ се добавя, ако съчетаете аметстовия цвят с белия или млечния.


Трябва да се отбележи, че аместовият цвят се съчетава с много други цветове в дрехите, но да обличате заедно с него дрехи в ярко лимонено и дълбок черен цвят не си струва. В първия случай се създава несъответсващ контраст на цветовите гами, а във втория ще бъде достатъчно мрачен. Отчитайки модните тенденции, днес е актуално да съчетаете този цвят с жълто или оранжево. Например, обувки и рокля виолетови, а чантата като щрих към пълноценната женствена композиция, в жълт цвят. Съчетанието с пясъчен или бежов цвят създава леко усещане за топлота.


Девойка с накити от жълт метал в съчетание с аметистов цвят в дрехите е някакъв загадъчен и смел образ, който прекрасно подхожда за всяка празнична вечеря.


Комбинацията му със зелени или сини цветове са широко използвани в създаването на спортната мода. В сравнение с други цветове аметистовият цвят е по-динамичен. Съвършенно необичайно настроение създава комбинацията между аметист и тюркоаз. Шал или светло зелено шалче от коприна перфектно освежават лилавия цвят. Но използването му в ежедневни дрехи ще изглежда твърде провокативно.


Удобна и практична всекидневна дреха в по-приглушени тонове на цвят аметист изглежда хармонично и много добре се вписва в стила casual. Вълна, сатен, бархетни платове с цвят на аметист винаги изглеждат стилно и елегантни.


Избрани постове
Последни постове​
Архив
Поиск по тегам
bottom of page