top of page

Как да се комбинират цветовете в интериора на хола?

Всеки човек има свое собствено възприятие за цветовете и естетически предпочитания. Но независимо от това са разработени принципи за хармоничното съчетание на цветовете в дизайна, които се използват успешно в практиката от архитекти, художници и дизайнери. От това как да комбинирате цветовете зависи привлекателността на стаята, уюта и общия интериор на помещението. За съжаление, не всеки човек има вродено чувство за вкус и мярка, вследствие на което е бил създаден така нареченият "кръг на цветовете ".


При създаване на дизайна за основа използвайте един цвят, който може да комбинирате с други цветове. Количеството цветове зависи от желания резултат. Въпреки това не се препоръчва в едно помещение да се поставят 4-5 цвята, тъй като се получава твърде много.


За да разберем как да се съчетават цветовете е добре да знаем основните аспекти в тази сфера:


- Еднотонно или монохромно комбиниране. В този случай се използва един цвят, но с различна степен на наситеност. На някои подобно решение може да се стори скучно, но резултата не рядко превъзхожда очакванията.


- Комбинирaни цветове. Тук е изключително важно да се разбере как правилно да се съчетават цветовете в интериора. За основа избираме два цвята, които подбираме към основния по правилото на упоменатия вече кръг на цветовете от противоположната му страна. Не толкова рязко и експериментално решение представлява "Триада". В този случай се използват три цвята, равноотдалечени по кръга един от друг. За да раберем, как да съчетаем цветовете при използване на метода "триада", прилагаме равностранен тригълник. Един от върховете указва цвета на основната палитра, а останалите два върха показват допълнителните цветове.


- Комбинирaни цветове, които предизвикват чувство за комфорт. Това е едно от най-добрите решения за жилищно помещение.


Както виждате, всичко е пределно просто, ако използваме подръчни средства във вид на упоменатите по-горе кръгове на цветовете. Разбира се, съществува огромно множество от цветове и може да възникне проблем свързан с това, как да съчетаем цветовете, които са предоставени в асортимента на строителния и мебелен магазин. Но вие може да предвидите примерния резултат. За да се получи хармоничен и не много пъстър дизайн е по-добре да се ограничите до 2- 3 цветни съчетания. Отчитайте все пак следното:

Това е само един кратък списък, който може да продължи много дълго. Ако говорим за контрастни решения, синият тон може да се комбинира с жълт, червения - със син, розовия - със светло зелен и така нататък.


Сега вече знаете как да съчетавате цветове в интериора, но имайте предвид, че независимо от установените правила, решението винаги се взима от вас. Не се страхувайте да експериментирате, но е добре първоначално да нахвърлите своите идеи върху хартия или компютър. Нагледният пример е винаги по-добре от една размита фантазия.

Избрани постове
Последни постове​
Архив
Поиск по тегам
bottom of page