top of page

Какви цветове се съчетават един с друг?

Няма смисъл да копирате някой моден стил, ако нямате понятие от съвместимост на цветовете. Няма да се получи хармоничен образ. Затова пък вие можете да станете предмет на подражание, ако знаете повече за това, какви цветове се съчетават добре един с друг.


Цветовете на дъгата, затворени в кръг, ще ви помогнат бързо да разберете комбинаторните правилата. Не се обезсърчавайте от изобилието на цветове, не е нужно да се научат имената им или да запомните формулите на тяхните съединения, за да станете експерт в това, как да се съчетаят дрехите. В крайна сметка, трите основни цвята са: жълто, синьо и червено.


И ако се опитате да ги смесите в равни пропорции по двойки, вие ще получите допълнителни цветове. Със сигурност знаете, че жълто и синьо дава зелен цвят. Oранжевият тон се получава при смесване на червено и жълто, лилавият – при смесване на червено и синьо. Преобладаването на какъвто и да е друг друг цвят дава други нюанси.


За да разберете, какви цветове се съчетават един с друг е достатъчно да погледнете на цветния кръг, да изберете харесаният от вас цвят и да определите противополжния цвят. Тази двойка цветове отлично ще хармонизират един с друг. Синьо-зелен с червено-оранжев, жълт с виолетов – магия на контрастите за смели личности, които не се боят да обръщат внимание на себе си!


На сдържаните натури ще им допадне по вкус да ползват монохромната хармония. Ако един цвят се разрежда с бял до получаване на светлия цвят, то ние ще получим монохромна серия, която ще изглежда чудесно помежду си в дрехите. Това е съвместимост на еднотипните цветове: сиво с бяло, черно със сиво, тъмно синьо със синьо, розово с кофеиново, бежово с шоколад и така нататък. Но и тук е важно също да се вземат под внимание контрастът на светлината и тъмнината.


За да разберем, кои цветове се съчетават един с друг в количество повече от два цвята е необходимо към цветния кръг да се приложи правилото на равностранния триъгълник, съгласно което се комбинират четвъртите един с друг по степен на цвят. Жълт, червен и син – отлично цветово решение! Модните съчетания на цветовете за 2016 година предполагат подобни контрастни ансамбли. Но за да бъдете по настоящем моден – не значи сляпо да следвате образеца. Главното е хармонията, личното състояние, комфорта и удовлетворението от избрания стил.


Правилото на квадрата се базира на такива принципи за цветова съвместимост. С тази разлика, че в ансамбъла участват цветове, стоящи един от друг през два цвята.


Нека да не ви учудва участието на геометрически фигури в модното законодателство. Както всичко в математиката, те помагат да се изясни, какви цветове се съчетават един с друг, да уловите принципа за постряване на хармоничния ред, за да е интуитивно приятно човешкото възприятие, тъй като в това има подреденост.


Като пример, правилото на равнобедрения триъгълник подсказва още един способ за подбор на съзвучните цветове в дрехите.


И все пак, съединяването в ансамбъла на повече от три цвята – най-често е грешка , с изключение на дрехи от разноцветни тъкани. В рамките на тази екипировка трябва да вземете обувки и аксесоари, цветът на който трябва да повтаря някои от наличните дрехи.

Избрани постове
Последни постове​
Архив
Поиск по тегам
bottom of page