top of page

Психология на цветовете: Виолетов цвят (Къпина)

Сложната човешка психология предлага уникална система за възприемане на цветовете затова днес има разработени много различни начини за използване на подобна цветотерапия за създаване на определено настроение, а така също и за постигане на ясно определени цели. Психологията на цветовете днес уверено присъства във всички аспекти на живота ни, независимо дали това ни харесва, или не.


Правилно подбраният гардероб с различни нюанси ни помагат в професионално израстване, позволява ни да коригираме настроението си и дори да отслабнем. Имиджмейкърите специално помагат на своите клиенти да намерят най-подходящите дрехи, за да покорят определената цел в повсеместния ни живот.


Психология на цветовете ви позволява да вземете правилното решение при избора на партньор, необходимо е само да се запознаете с характеристиките на различни цветове и да се вслушате в собствената си интуиция. Например, червеният цвят в психологията означава прилив и чувства на емоции, а синьо-сивите цветове, обратно се считат за успокояващи и балансиращи.


Цветовете въздействат директно върху сензорната система на човека и тази особеност е добре известна на рекламодатели, които са насочени към продажби на нови продукти чрез психологическо влияние върху чувствата на купувача. Те отдавна са забелязали, че цветът може да възбуди, да привлича и да успокоява.


Виолетовият цвят (къпина) в психологията се асоциира с наблюдателност, остроумие, суета, повишена чувствителност и спадове в настроението. Тъй като виолетовият цвят се явява цветовата комбинация от червено и синьо (цветовете са противоположни по значение), личността на "лилавите" хора е изключително противоречива. Те постоянно трябва да намират баланс между спокойствието на синия и енергичността червения цвят. Отношенията с такива хора са трудни, не е много лесно, да ги опознаем – тези хора са доста потайни. Да се разбере тяхната същност понякога е извън силите дори на най-близките им хора, защото техните чувства са доста неразбираеми и противоречиви.


Различните нюанси на виолетовия цвят позволяват на хората да изразяват своята чувственост и индивидуалност, без прекомерна самоувереност. Виолетовият цвят е много полезен за творчески и чувствителни хора, те лесно се настройват на неговите положителни вибрации. На хората, които изпитват напрежение и душевен дисбаланс, се препоръчва периодично да се обръщат към този цвят, защото виолетовият цвят в психологията, поради смесването на двата противоположни цвята, синьо и червено, означава, завоалирано възбуждане.


Виолетовият цвят (къпина) прекрасно влияе на нервната система, възстановява баланса и хармонията в личния живот, и дори има положителен ефект върху различните форми на невроза. Виолетовият цвят в психологията не е просто цветът на бременните жени, той изостря чувствителността на границата на индивидуалността. В ежедневната употреба виолетовият цвят е доста тежък за употреба, така че е препоръчително да се разрежда със златото. Древните ацтеки нарича лилавия цвят, цвят на мъдростта и знанието, на истината. В древен Китай, дори нощното небе са го свързвали с принципа на смелост (ЯН) и са го изразявали в лилав цвят, а в будизма този цвят символизира "цвета на духовния баща."


Изобилието в аурата на лилави цветове се интерпретира като алтруизъм и притежание на високи духовни качества, защото виолетовият цвят в психологията се означава като стремеж към по-високо духовно съзнание. Стремежът към хармония и съвършенство, са присъщи на човека от раждането му. За тази особеност отговаря зеленият цвят в психологията, но това не означава, че само "зелените" – хора са хармонични и съвършени. Балансът на цветовете и душевното състояние ви позволяват да намерите компромис в общуването с външния свят и да почувствате себе си, като една от най-важните негови съставляващи части.

Избрани постове
Последни постове​
Архив
Поиск по тегам
bottom of page