top of page

Как влияят цветовете на настроението на човека

В днешно време всички вече са слушали за психологическото въздействие на цветовете върху човека. Родителите се стараят правилно да подбират нюансите за интериора в детските стаи, собствениците на ресторанти се стремят с помощта на правилен подбор от съчетания на цветове да привличат своите клиенти.Понякога в заведенията за бързо хранене е необходимо гостите да не се заседяват прекалено дълго. Тази задача лесно се решава от дизайнери, разбиращи от съчетания на цветове. Ние вече разглеждахме влиянието на цветовете от гледна точка на обитателите.


Син цвят – способства за релаксация и спокойствие. Свързва се със спокойни пейзажи, синия океан и синьото небе. Този цвят се асоциира с мъжественост. Спомнете си за синята панделка в родилния дом. Желаещите да отслабнат, често избират за кухнята си дизайн със син цвят. Разбира се, не трябва да се злоупотребява, тъй като в големи количества той създава усещане за хлад и може да доведе до депресия. По-добре е да се съчетава с други цветове или да се избират нюанси между синьо и зелено.


Розов цвят - това е цвят, свързан не само с блясъка, но и още е цвят на младостта и женствеността. Много подрастващи момичета обичат този цвят. Ако сините дрехи могат да се носят от двата пола, то розовите традиционно се смятат за «момичешки». Този цвят създава романтична атмосфера, даже ако самите вещи не са големи. Много девойки ще се радват ако получат, като подарърък, предмет в розов цвят. При това, колкото по наситен е този цвят, толкова по-добре се възприема. Розовият цвят е цвят на женската зараждаща се сексуалност.


Червен цвят – това вече не е цвят на младежката сексуалност. Този цвят се свързва със зрялата страст на възрастния човек. Обкръжение в червен цвят оказва също така стимулиращо действие на психиката. Хората се хранят по-бързо, ако в кухнята има тонове с този цвят. Червеното символизира енергия и власт, а също така и всевъзможните плътски радости от живота. Той е най-агресивният от цветовете. Червеният цвят се харесва на влиятелните хора и на тези, на които не им достига красотата на живота.


Черен цвят – свързва се с смъртта и с неизвестността. Тези, които са очаровани от мрачните възгледи на живота, често избират именно този цвят. Това не е цвят на радостта, а напротив, по традиция черния цвят е цветът на траура. Не по-малко този цвят е свързан с духовността. Затова се използва от монасите и едновременно от окултистите. Когато говорим за черния цвят, то неговото влияние се свързва с вечността. Това е също цвят на официалностите и на увереността, цвят на скритите възможности.


Бял цвят – цвят на добродетелността и нравствената чистота. Не всяка съвременна булка с право може да носи бяла рокля, защото невинността в наше време е рядкост. Въпреки това, традиционно бялата рокля означава именно чиста девойка. Бялото се съчетава с всеки цвят, затова то може смело да се използва във всякакъв ансамбъл от цветове. На дрехи с бял цвят, петната стават видими веднага. Може би затова лекарите, в работата на които хигиената е много важна, носят именно бели престилки? Бялото ни настройва към чистота.


Жълт цвят – цвят на духовността и слънцето. Той повдига настроението. Влиянието на жълтият цвят върху човека е необичайно силно. Работата се състои в това, че в глъбините ни има несъзнателна скрита връзка между жълтия диск и живота. Затова над иконите на светците има ореоли с жълт цвят. Също така, в Китай жълт цвят имал право да носи само императорът. Този цвят носи също така двойственост. От една страна, това е топлина, а от друга жар, която може да те изгори. Така, че много зависи от асоциациите на конкретния човек.


Зелен цвят – цвят на възраждането. Способства за стабилизация на настроението. Топлите нюанси на зеления цвят се препоръчват на хора, чието поведение се характерезира със значителни колебания. Този цвят се асоциира също така с плодородие, пари и благоденствие. Зеленият цвят се свързва с чуството за психологическо здраве.


Трудно е да се опише цялостно влиянието на цветовете върху човека. Изследователят Люшер само докосна повърхността на дълбочината на познанията за цветовете. В крайна сметка, всеки нюанс на цвят носи специално настроение. Различните хора са в състояние да различават различни количества цветови нюанси.

Избрани постове
Последни постове​
Архив
Поиск по тегам
bottom of page