top of page

Психология на цвета: Зелен цвят

В психологията за всеки цвят има свойствено определение и значение. В крайна сметка, дори и в древни времена хората са забелязали, че всеки цвят има някакъв специален смисъл. В статията се описва как се отразява зеленият цвят на съзнанието на човек. Психология на цветовете е много показателна и разкрива личностни черти.


Тест на Льошер


Цветовите възриятия са изучавани от много психолози. Но существен принос в това направление има доктор Макс Льошер. Той се е интересувал по какъв начин цветовете влияят на психофизиологическото състояние на пациентите.


В хода на изследванията си ученият е стигнал до извода, че човек извършва неосъзнат избор на цветовете.


За да провери възприятието на пациента му, предлагал прост тест. Пациентът е трябвало да избере от предлаганите му цветове, цвят, който му харесва. Просто е трябвало да покаже харесаният от него цвят. Не е трябвало да свързва отговора си с предмети, спомени и логически съображения. Човек е избирал един цвят толкова дълго време, докато наборът от цветове не се е променял.


Всъщност, изборът може да бъде свързан с вътрешното състояние на пациента, в даден момент, а така също и да е свързано с неговата работа. След като е проведен тестът е оставало само да се видят резултатите. Те са били представяни в достатъчно интересен и подробен анализ. Ако човек е избирал зеленият цвят, психологията на цвета е позволявала да се разбере неговия характер.


Въздействие на психиката


Цветът действително представлява сам по себе си мощен инструмент за въздействие върху психиката на човека. Обяснението за значението на нюансите е път към тайната за разкриване личността на изпитвания. В край на крайщата ние не съвсем просто така предпочитаме дрехи, боядисани в една или друга цветова гама. Ние избираме лаптоп с определен цвят, купуваме своеобразен смартфон и отново го оформяме по свой вкус. Като цяло е възможно да доминира зеленият цвят, като психологията на цвета разкрива не само особеностите на личноста, а цялостният му характер. Това може да бъде направено и в зависимост от преобладаващия цветови нюанс (светъл или тъмен).


Всъщност, всеки цвят въздейства на психиката по определен начин. Цветът е способен да приповдигне или да развали настроението, да увеличи или да намали силите на човека. Маркетолозите идеално знаят по какъв начин цветовете въздействат на съзнанието. За да могат правилно да бъдат използвани качествата на любимия цвят, трябва да разберем по какъв начин той въздейства на психиката. Защото е възможно умишлено да се обградите с определени цветове, разчитайки на промяна в характера си.


Зеленият цвят в психологията


Още в училище децата учат за това, че при смесване на жълтия и синия цвят се получава зелен. Психологията на цветовете потвърждава неговата многостранност. Този факт говори за това, че цветът има двойствено значение. Значението на зеления цвят е да се разбере мъдростта на вселената. Това е цветът на спокойните и уравновесени хора. Не случайно го използват в болниците за помещения, предназначени за пациенти.


Съответно боядисани в зелено стени допринасят за нормализиране на кръвното налягане и сърдечната честота. Много наши познати от друга страна имат например такива изражения: позеленял от злоба или позеленял от скръб. Това определение разкрива качествата на цвета от неговата негативна страна. Но въпреки това позитивното значение на този цвят е преобладаващо. Всъщност много хора се интересуват от това, какво означава зеленият цвят в психологията. Това касае особено хора, предпочитащи този цвят в дрехите си, а така също и деца обожаващи да рисуват със зелени моливи или бои.


Цветът в природата


Ако си представите зелен цвят, то в паметта ви почти веднага се появява млада трева, а така също и листа на дървета. Много от нас си спомнят за пролетното време през годината, което се асоциира с растеж и свежест. Зеленият цвят се възприема спокойно и по този начин той въздейства блогоприятно на целия организъм. За различните зелени нюанси има различно тълкование. В частност, цветът на хвойната означава стабилност, сила, уверена жизнена позиция. За това е полезно да се знае какво означава зеленият цвят в психологията. Особено ако се наблюдават такива пристрастия при нашите близки и познати. Понякога човек избира лек нюанс, който е с цвят на градински чай или мъх. Това означава, че цветът ще му се отрази по успокояващ начин. Тези, които предпочитат малахит и смарагд означава, че искат да забогатеят.


Любов към зеления цвят като цяло


Много фенове на различните нюанси на зеления цвят като например на изумруденото зелено или хвойновото зелено се интересуват какво означава зеления цвят в психологията. Ако човек отдава предпочитание на зеления цвят, то това свидетелствува за това, че неговите успехи в кариерата се дължат на късмет. В допълнение на това, такъв човек лесно се повлиява от обкръжаващите го. Такова влияние върху личността вече е силно опасно.


Зеленият цвят в психологията означава също, че такива хора могат напълно и достойно да съхранят своето семейство. В материално положение всичко изглежда благополучно. Но от друга страна в личния живот на такива хора могат да възникнат усложнения от различен характер. Такава личност оказва натиск върху патньора си, отчайва се при възникване на усложнения, но от това не следва отклонения от жизнения път. Необходимо е да се прояви сдържаност. Именно по този начин може да се укрепят семейните отношения. Всичко това е достатъчно ценна информация, която се получава при извършването на бърз тест и много подробно характеризира личността.


Светъл и тъмен


Наситеността на цвета също играе роля, защото на значението на «зеления» цвят психогията дава различни трактовки. Характерът на хора, предпочитащи салатов и хвойнов цвят могат силно да се различават. Тъмно зелен цвят избират хора с преобладаващ упорит характер. При това за такива хора се наблюдава завишени изисквания към себе си. Това често се отразява на тяхното психологично състояние. По този начин може да възникне пренапрежение. Обикновеният зелен цвят се избира от хора, на които им е необходимо уважение, а също и признание от страна на познатите им. Но тези хора не винаги могат да се сдобият с такова уважение. Любителите на светло зеления цвят често не се надяват на собствените си сили. Те просто очакват помощ от околните. Често зеленият цвят в психологията на жените може да се прояви именно по такъв начин. Тук също трябва да се вземе под внимания цветовия тон. Също така е възможно човек да не обича зеления цвят във всички негови интерпретации. Този цвят се отхвърля от хора с такива качества на характера, като ленност и егоизъм.


Влияние на цветовете върху здравето


Важно е същo да се отбележи, че под въздействието на зеления цвят се ускорява регенерацията на клетките в организма. Този цвят премахва негативните емоции, а така също и премахва раздразнението, стимулира работата на сърдечно съдовата и половата системи и дейността на хипфизната жлеза. Този цвят способства също и за снижаване на артериалното налягане. Интересно е също да се отбележи, че ако човек не вижда в достатъчно количество зеления цвят, то неговата работоспособност се намалява. Също се губи вяра в собствените сили и може да възникнат нервни смущения. Заедно с това личността се съмнява в много от правилноста на своите решения.


Зеленият цвят в детската психология


Децата често отдават предпочитание на зеления цвят и така преживяват по-лесно периода на израстване. Това може да бъде кризисен период в продължение на 2-3 години, но често се случва той да продължи около 6-7 години. В крайна сметка родителите могат да задават въпроси свързани с това, какво означава зеленият цвят в психологията на децата. Това се случва, ако те виждат склонност в детето си например към рисуване, а така също и избор на играчки и дрехи в определена цветова гама. Ако детето има постоянни предпочитания към този цвят, то може да се каже, че проявява такива черти на характера като упорство, постоянство, трудолюбие, силна воля, гордост, скритост, желание да подражава на възрастните, самообладание.


Такива деца могат да се чувстват самотни. Трудно намират разбиране със своите връстници и родители. Тези деца могат да се отегчават и да чувстват духовно напрежение. В същото време те имат висока интелигентност. Такова дете може да се чувства самотно и да има по-голяма потребност от майчината любов. За да не стане детето консервативно и да се страхува от промените в личността си, то трябва да се възпитава творчески, да се развива в откритост и в интерес към вкуса и живота. Много важно е също детето да се чувства защитено.


Извършването на цветен тест за разбиране на особеностите в характера може да се направи много просто и бързо. Главното е изпитваният да не разполага с тази информация. Защото в този случай той може да избере подходящия за себе си резултат. Във всички случаи личните пристрастия, например в дрехите, остават непроменени. По този начин, притежаващи не много големи знания за влияние на цвета върху личността, можем да си съставим за себе си представа за характера на роднините или познатите ни.

Избрани постове
Последни постове​
Архив
Поиск по тегам
bottom of page