top of page

Кръгът от цветове – тайната на успешните дизайнери

Независимо от това, какво човек създава, независимо дали това е реклама, картина или страница в Интернет, то трябва да бъде приятно за очите. Ето защо, почти всички дизайнери, илюстратори и някои художници използват различни схеми за подбор на цветовете.


Най-разпространеният от тях се явява кръгът (колелото) на цветовете. Той ви позволява да подберете по-хармонични и приятни комбинации, но за да се възползвате от такова нещо, трябва да знаете как то работи. Има правила и нюанси, които трябва да бъдат взети под внимание при използването на този инструмент. Разбира се, има хора, за които това е безполезно. С вроден талант, те на око изберат правилната комбинация от цветове и нюанси. Но сега ние не говорим за тях.


История на създаването


От древни времена, човек се е опитал да разбере природата на цветовете. Съществували са много теории. С този въпрос пракически са се занимавали почти всички сфери на науката: оптика, история на изкуството, културни изследвания, психология и др. Именно по тази причина не се е създала специална наука за цветовете. Първото систематизиране по този въпрос е създадено от Леонардо да Винчи. Той открива, че разнообразието от цветове е ограничено, а истинските цветове са черният и белият. Той разбирал и от възприемането на цветовете и контраста.


Нов етап на развитие започвна, когато сър Исак Нютон идентифицирал седем основни цвята, базирани на спектъра на бялата светлина. До днес е известна следната фраза: "Всеки ловец иска да знае къде седи фазанът". Но великият учен заключил веригата и добавил в нея пурпурния цвят, считайки че се получава чрез смесване на червено и виолетово. От този момент вече се появила възможност за съставяне на известната схема за кръг на цветовете. Най-първият кръг е нарисуван от Гьоте, който се интересувал от цветовете на обкръжаващата среда.


Първият симетричен цветови кръг е създаден от Кастело, като той се състои от 6 сектора (сега го наричат ​​кръг на Гьоте). На най-големия немски поет принадлежи и първият в историята труд по колористика – "Теория на цветовете". С течение на времето кръгът се е развил във вид, в който практически може да се срещне навсякъде.Съществуват и други схеми за подбор на цветовете, но използването им в ежедневната работа е неудобно и затова те не са добили популярност.


Кръг на Итен


Кръг, състоящ се от дванадесет части, които са получени от три основни, три вторични и шест третични цвята. Втора тройка се получава при смесване на попарено жълто, червен и син цвят, а третата съответно, при смесване на първични и вторични. Както се вижда от заглавието този кръг е бил открит от швейцарския художник и педагог Итен Йохансен. Той е внесъл огромен принос за разбирането на естеството и възприемането на цветове и тяхните нюанси. Изобретената схема и досега се смята за класическа и все още се използва от дизайнери и художници по цял свят.


Кръг на Освалд


По-съвременен вариант, представен във вид на спектър. В изобразената от Освалд палитра може да се отделят три основни цвята. Именно на тях е основан адаптивният цветови модел RGB (Red, Green, Blue), тоест, червен, зелен и син. Било е доказано, че тези цветове се възприемат директно от нашите очи, а всички останали цветове са получават при смесването на тези три основни цвята. Разбира се на тази схема липсват черният и белият цвят. Те нямат място в спектъра. Считат се за най-крайната точка на наситеност.


Спектралният цветови кръг се използва основно тогава, когато е необходимо да се видят колкото е възможно повече цветове.


Тренировка на възприятието


Не е тайна, че човешките очи са в състояние да различат до 150 цвята. Въпреки това благодарение на натренираваността при художниците това число може да нарастне до 350-400. Много хора, работещи в сфери, където с налага да се сблъскват с колористиката, но не притежават вроден интуитивен усет, използват кръга на Итен. Сега той е достъпен, може да го разпечатате на принтера или да го закупите от специализирани магазини, но от време на време за тренировка е добре да го рисувате собственоръчно. Възможно е да не се получи веднага, тъй като е сложно от първия път да се получи правилния цвят. Това обаче е необходимо за правилното възприятие. Например зеленият цвят трябва да се получи именно зелен, а не жълтоват или синкав.


Формален подход


За създаването на хармонично съчетание е необходимо да се изучи не едно определено правило на цветния кръг. Разбирайки принципът на работа, ще ви бъде по-леко. Дали се занимавате със създаването на дрехи или рисувате картини, или сте дизайнер, рано или късно ще ви се наложи да се сблъсквате с колористиката.


Използването обаче на различни схеми в никакъв случай не трябва да ограничава вашето собствено мнение или фантазия. И така: съществуват основни съчетания или комбинации, в които имате от 2 до 4 цвята. Ако вие активно ползвате компютър, то винаги може да използвате специални програми за подбор на цветове, които се основават на цветния кръг.


Комплементарни цветове


Наричат ги още допълнителни или контрастни. В кръга на Итен те се разполагат един срещу друг. Тяхното съчетание изглежда достатъчно енергично, но въпреки че ги считат за много резки в природата може да се намери не един пример за хармонично единение. Не е ли прекрасно да гледатe червени рози, оградени от зелени листа или ягоди в градината? Такива комбинации се използват, когато имате нужда да отделите или да подчертаете нещо. Но те в никакъв случай не са подходящи за текстови композиции.


Триади


Има три вида – класически, аналогови и контрастни. Първата образува цветовете, които са на еднакво разстояние един от друг по кръга на Итен. Например, виолетов, зелен или оранжев. Всеки се намира през три сектора от другия. Съчетанието изглежда жизнеутвърждаващо и позитивно, дори ако вземете ненаситени цветове. Но за да се постигне най-голяма хармония на цветовете, изберете един основен, а останалите два използвайте като спомагателни.


Аналоговата триада във всички случай изглежда хармонично, тъй като трите цвята са разположени последователно на кръга. Съставът на тази триада не дразни очите и изглежда комфортно.Тя най-често се среща в природата, затова се възприема естествено. Но и тук е по-добре да се направи един основен цвят, а другите два –допълнителни.


Третият тип – това е контрасната триада, която се изгражда от един основен цвят и два съседни от неговия комплементарен брат. Например, вземете зелено. Неговата противополжност – е червеното, затова за тройка вземаме червено-оранжев и червено- виолетов. Такова съчетание трябва да се използва внимателно и то само в случаите когато сте уверени, че ще се получи, за да го направите най-лаконично.


Правоъгълна и квадратна схема


Четири цвята, всяка двойка от които се явяват контрастни, съставляват правоъгълна схема.


Тя дава най-голям брой варианти. Композицията ще изглежда по-добре, ако изберете един основен цвят, а останалата част се използва като допълнителен или спомагателен. Втората схема е квадратна. Тя също се състои от четири цвята. Ако се вгледате в колелото на цветовете, те ще бъдат на равно разстояние един от друг. Тази комбинация изглежда по-ярка, затова и тук, за предпочитане е да изберете един основен цвят.


Сега вие знаете основните правила, но си струва да отбележим, че ако следвате само едни определени правила, то няма да постигнете много. Хората, които работят с използване на цветовете, трябва да имат по-творчески усет и вкус. Колелото на цветовете е просто помощник, а останалото зависи от въображението, което не може да да бъде изпълнено с формален подход.

Избрани постове
Последни постове​
Архив
Поиск по тегам
bottom of page