top of page

Психология на цветовете: Жълт цвят

Само хората са способни да различават цветовете. Ние несъзнателно използваме в дрехите, грима, тапетите и завесите различни цветове, които се харесват именно на нас. Всеки цвят има своя характеристика и действа на хората по определен начин, например жълтият. Да разберем какво съдържа в себе си.

Още от ученическите години знаем, че белият цвят може да се разложи на 7 цвята и по обратния път може да се получи белият. Въпреки това се смята, че основните цветове са три – червен, жълт и син. Ако искате да го проверите, то лесно може да експериментирате: вземете бои и ги смесвайте, като получавате различни цветни тонове. Трите основни цвята вие няма да може да получите, както например лесно може да получите, да допуснем зеления, с помощта на двата цвята – син и жълт.


Възниква въпрос: "Какво означава жълтият цвят в психологията и как да го използваме?”


Обикновено го асоциират със слънцето. Именно с такъв цвят рисуваме слънцето, понякога оранжев, рядко – червен. Това означава, че жълтият цвят се свързва с образ на топлина, светлина, сияние, лекота. Както е писал великият Гьоте, той дава ефект на радост, бодрост, възбуждане. Влияе ли жълтият цвят и каква роля играе в психологията, тъй като той може да бъде образуван при смесване на червени и зелени цветови вълни? Несъмнено, защото червеният – означава възбуждане, а зеленият – насоченост.

Това означава, че първият в съчетание с втория води към състояние на психологически взрив към емоционално избухване. Затова жълтият трябва да бъде «в мярка», пренасищането му води към умора в резултат на вълнуващо напрежение.

Инересното е, че жълтият цвят в психогията означава потребност, развитие, саморазкритие. Те, хората, които търсят изменения, определено освобождение, го избират.


Например това са бременни жени, посещаващи занятия, ориентирани да раждат без страх. Счита се, че жълтият цвят в психологията е символ на изпразване, освобождение от раздразнение и напрежение. Този, който се стреми към новото и се надява, го предпочита, а разочароващият се човек, напротив го отхвърля. Между другото, има един интересен факт, че наркомани и алкохолици не обичат жълтия цвят.


Този цвят означава опасно душевно състояние на човека, когато той отчаяно се опитва да излезе от ситация и се хваща за всичко, което е попаднало в ръцете му. Той е своеобразен символ на озарение и надежда, в противовес на силното възбуждане, граничащо с дързост и неприязън.


По какъв начин влияе жълтият цвят в дрехите на хората? Негови поклонници са хора с добра интуиция, адекватни и деятелни по своята натура. Те могат за секунди да вземат нужното решение и в същото време да разберат чужди възгледи, но не търпят бездарността. Такива хора се стрямят към хармония вътре в себе си и не обичат неприятности, умело ги заобикалят.


Жълтите вещи и предмети даже при своите големи размери изглеждат безтегловни и леки, сухи и топли. Ако искате да се сгреете, седнете в кресло с такъв цвят или се наметнете с жълто наметало. Той може да стане помощник на тези, които са на диета и са неуверени в себе си. Ние изяснихме, че психологическото значение на цветовете е много важно в нашия живот. Успех в правилния избор!

Етикети:

Избрани постове
Последни постове​
Архив
Поиск по тегам
bottom of page