top of page

Психология на цветовете: Син цвят

Възприятието на цветовете има индивидуален характер. Това е способност на очите на човека да видят електромагнитното излъчване на вълни с определена дължина, които имат различни свойства (пречупване, отражение и поглъщане). От тази картина, която нашите очи изпращат в мозъка, зависят емоциите изпитвани от нас, нашето настроение и самочувствие. Съществува цяла наука – наука за цветовете, която се занимава с тези въпроси.


Тя включва в себе си физика, психология, физиология и изучава целия спектър на съществуващите нюанси от цветове, в това число и на синия. Цветовете в психологията като наука са едни от основните инструменти за изучаване поведението на човека и неговите личностни характеристики.


Освен индивидуалното възприемане на цвета, съществува и негова свързаност с външните условия, традиции и обичаи в човешкото общество. Тъмно синият цвят в психологията на мюсолманина го кара да си спомни за непостоянството на живота. Християнинът го възприема като божи цвят, водещ към истината. Често забелязваме сини куполи със златни звезди. В будизма този цвят означава центъра на вселената.


Същото нещо се случва и с другите цветове. В северната част на Китай червеното е символ на траур, но в южната обратно. За мечтателя ние казваме, че той вижда света през розови очила, а песимиста асоциираме с черното. Нашата булка се жени в бяло, за да подчертае своята невинност и чистота, а в Китай с бялото се свърза подлост и опасност.


Влиянието на човека или възприемането от него на един или друг цвят успешно се използва от дизайнерите на дрехи, оформителите на помещения, създателите на рекламни проспекти и други представители в сектора на продажбите. Топлите цветове, като червен, жълт и оранжев са призвани да подбуждат човек да владее една или друга вещ, а това означава да я закупи. Това се агресивни цветове, предизвикващи ускорение на пулса и поява на сърцебиене. Но в банките, като учреждения, предпочитат по-спокойната палитра от цветове, например синия цвят.


В психогията отдавна е известно, че този цвят ви кара да се отнасяте благосклонно към събеседника си. Той ви внушава доверие, основателност, деловитост и думи от такъв събеседник ви звучат не екстравагантно, а много аргументирано. Такова въздействие е особено забелижимо в напреднала възраст. Защо синият цвят играе такава роля при пенсионерите? Затова има свое обяснение. Те подсъзнателно си спомнят за униформата на държавните служители в зелени и сини цветове, което означава, че има връзка с правителството, следователно заключават, че няма да бъдат измамени.


Диетолозите също започват да използват цветотерапия за своите пациенти. Те не само разработват менюта за пълноценна и балансирана диета, но също така още съветват в какъв цвят трябва да са посудата, от които ние ядем. Топлите цветове стимулират апетита, те са полезни за тези, които имат нужда от усилен режим на хранене. Посуда със син цвят в потребителската психология работи по различен начин.


Създава усещане за бързо засищане и потискат апетита. Това е полезно за намаляване на теглото. Дори и в природата, много малко ядливи растения имат син оттенък. Дизайнерите предлагат синия цвят да се използва в спалните като цвят, носещ спокойствие и умиротворение. А в промишлените сгради той помага да се съсредоточим и така се подобрява производителността на труда.


Как ние се отнасяме към този или към друг определен цвят? За всеки вече е ясно, че на подсъзнателно ниво, всеки един от тях ви оказва влияние. Доверете се на интуицията си, тя ще ви каже, кой цвят ще ви донесе късмет и добро настроение.

Етикети:

Избрани постове
Последни постове​
Архив
Поиск по тегам
bottom of page