Отговор на най-често задаваните въпроси за Simplicol бои

Приятели, тук ще намерите отговори на най-често задаваните въпроси, а така също и съвети относно боядисването на текстилите. Ако вие също имате въпрос може да го зададете в коментарите към тази рубрика и ще получите изчерпателен отговор за нашите прекрасни текстилни бои!


Въпрос №1 Какво количество дрехи могат да се боядисат с една опаковка боя Simplicol от 750 г и 150 г?


Отговор: Една опаковка от боя от 750 г е достатъчна за получаване на интензивен цвят (точният цвят може да видите на кутията на боята) за тъкани с тегло от 600 г. Ако теглото на тъканите е повече от 600 г интензивността на цвета ще бъде по-ниска. Една опаковка боя от 150 г боядисва 300 г тъкани (с интензивен цвят) и до 600 г тъкани (с по-малко интензивен цвят).


Съвет: ако дрехата, която искате да боядисате тежи по-малко от 600 г, използвайте съответстваща дозировка. Например за боядисване на тъкани с тегло от 300 г е достатъчно да се използва половината, или малко повече от половината опаковка боя с икономична програма за пране (с по-малко вода).


Въпрос №2 Притежавам скъпа перална машина. Няма ли текстилната боя да повреди пералната машина? Няма ли да се боядисат части от машината след боядисването?


Отговор: Този въпрос ни е задаван многократно :) Текстилните бои Simplicol боядисват само тъканите и не влизат в реакция с неръждаема стомана, пластмаса и други детайли на пералните машини. Можете да бъдете 100 % уверени :) Всички остатъци от боя напълно се измиват в процеса на изплакване. Ние нееднократно сме проверявали това, както се казва "върху себе си" :)


Съвет: Ако след боядисване на гумената част под капака на пералната машина са останали капки от разтворената боя – просто ги забършете с чиста кърпа, напоена с малко обикновен избелител.


Въпрос №3 Има ли значение изходният цвят при боядисване на тъканите? Например, може ли да се пребоядиса зелена дреха в червена или черна в жълта?


Отговор: Това е много важен въпрос :) Цветът на боите, който виждате на опаковката се получава при боядисване на 100% натурални бели или много светли тъкани. Затова е необходимо боядисването винаги да се извършва от светъл към тъмен оттенък на цвета. При боядисване на цветни текстили, (или текстили със съдържание на синтетика) цветовите оттенъци се смесват и като резултат се получава среден цвят (среден между изходния цвят на дрехата и цвета на боята).


Например при боядисване на тъмно червена тъкан с тъмно син цвят се получава тъмно син оттенък с червени нюанси. Много често резултатът от такова боядисване превъзхожда очакванията, тъй като се получават наистина уникални оттенъци, които не могат никъде да се видят. Какво ли можеше да се получи, ако беше възможно да се пребоядиса тъмна дреха в по-светъл цвят? Много често за това се прави предварително избелване, след което текстилите се боядисват както обикновено.


Въпрос №4 Не изсветляват ли при следващи пранета тъканите боядисани с вашите бои?


Отговор: Няма да изсветлеят. Боите Simplicol са устойчиви текстилни бои с гарантирано заводско качество. След боядисване тъканите не изсветляват. Има не малко тъкани обаче (особено натурални тъкани от лен и памук), които с времето изсветляват и затова съветваме да се подходи отговорно към процеса на фиксиране на цвета (да се прави пълен цикъл на изпиране и изплакване) и в бъдеще да се перат задължително отделно боядисани (въобще цветни дрехи) и бели тъкани.


Съвет: След процеса на фиксиране на цвета (процеса на пране) ние съветваме още веднъж да се извърши цикъл на изплакване – така вие гарантирано ще измиете всички възможни остатъци от боята и ще предотвратите последващо изсветляване. Това особено се отнася по принцип за изсветляващите натурални тъкани от памук и лен.


Въпрос №5 Могат ли вашите бои да боядисват изделия от кожа/кожух/шуба?


Отговор: Боите Simplicol не са предназначени за боядисване на кожа/кожух/шуба, велур, набук и други видове кожи.


Въпрос №6 Може ли боите Simplicol да боядисат синтетика?


Отговор: Боите Simplicol All in One от 750 г не са подходящи за синтетика, но идеално боядисват натурални тъкани от памук, лен, вискоза и смесени тъкани със съдържание на синтетика не повече от 50%. При това, обърнете внимание, че колкото по-голямо е съдържанието на синтетика, толкова по-ниска степен на оцветеност ще получите от тази указана на опаковката. Или казано по друг начин, при боядисването ще се боядисат само натуралните влакна, а синтетиката няма да промени цвета си. Понякога това води до удивителни резултати. Експериментирайте! :)


Боите Simplicol от 150 г боядисват текстили от памук, лен, вискоза, коприна, вълна и синтетични тъкани от полиамид (найпример, найлон).


Въпрос №7 Задължително ли трябва дрехите да се боядисват в пералната машина? Не може ли да се поставят в съд и да се боядисат?


Отговор: Ние предлагаме два вида текстилни бои. Боите от 750 г са специално разработени за удобно боядисване само в перална машина. Както вече отговорихме по-горе, няма основание да се притеснявате за боядисването в перална машина. Боядисването в обикновена перална машина е просто, бързо и чисто! :) Боите от 150 г могат да боядисват тъкани, както в пералната машина, а така също и в обикновен пластмасов съд или леген.


Въпрос №8 Може ли наведнъж да се боядисват две дрехи?


Отговор: Разбира се, не само че е възможно, но и необходимо! :) Най-важното е да претеглите теглото на изделията, които искате да боядисате. Всичко останало ще го направи Simplicol.


Въпрос №9 На роклята си (на панталона) имам петно – от избелител (почистващ препарат и т.н). Ще боядисат ли Simplicol текстилните бои тези петна?


Отговор: Нашите бои лесно покриват петната, но разбира се крайният резултат зависи от много фактори – причините за петната, доколко е нарушена структурата на тъканите (особено, ако петната са причинени от избелители) и т.н. В болшинството от случаите Simplicol се справя с поставената задача на 5+.


Въпрос №10 Вашите бои не предизвикват ли раздразнение на кожата?


Отговор: Боите Simplicol са хипоалергенни, не предизвикват раздразнения и са безопасни за здравето. Ще издадем една малка тайна, като ви информираме, че с нашите бои се боядисват тъкани на много известни производители на дрехи, затова резултатите от боядисване с нашите бои не се отличават от заводското боядисване.


Въпрос №11 На вашите фотографии показвате боядисани дънки, но шевоте не са се оцветили? Защо е така?


Отговор: Шевовете на дънките обикновено са от синтетика, а боите Simplicol боядисват само натурални и смесени тъкани със съдържание на синтетика не повече от 50% (колкото по-голям е % на синтетика, толкова по-ниска е степента на боядисване). Синтетическите тъкани или не се боядисват или малко променят своя цвят към по-тъмен.


Въпрос №12 Кои е производител на тези текстилни бои и наистина ли са проиведени в Германия?


Отговор: Добър въпрос! :) Боите Simplicol са произведени от един от водещите германски производители на битова химия (боите Simplicol влизат в ТОP класацията от най-продаваемите продукти за дома в Европа) фирма Brauns Heitmann GmbH. Всички продукти на този производител се произвеждат изключително и само в Германия (не в Китай, не в източна Европа и т.н.).


И още веднъж: нашите бои не повреждат пералната машина. Боите принципно боядисват само тъканите и дрехите :)


Избрани постове